UX yani Kullanıcı Deneyimi Nedir?

Ziyaret ettiğimiz web siteleri, sürekli olarak kullandığımız mobil uygulamalar hatta dahada ileriye gidersek kullandığımız tüm ürünler, yaşadığımız kenti oluşturan öğeler; tamamı biz kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak için tasarlanıyor. Web siteleri ve mobil uygulamalar bizlere daha iyi bir deneyim yaşatmak için her gün geliştirilmeye devam ediliyor. Kullanıcılar için önemli olan görsel güzellikten ziyade artık amacına ulaşırken nasıl bir yoldan geçtiğine bu sırada yaşadığı kullanıcı deneyimine (ux) dikkat ediyor.

Kullanıcı deneyimi tasarımı bir ürün için en önemli olan konulardan biridir. Bu tasarımı geliştirirken kullanıcı veya müşterinizin sitenizde hangi sayfaları ziyaret ettiğini, ne kadar zaman ayırdığını ve sayfa içerisinde nerelerde etkileşime girdiğini gözlemleyerek optimum arayüzün sağlanması için araştırmalar yapılıyor.

Kullanıcının verileri iyi bir değerlendirme ile ölçümlendiğinde oluşturulan farklı senaryolar ile farklı hedef kitlelerin kapsadığını düşünerek iyi bir analiz ile kullanıcı deneyim tasarımınızı hazırlamak sizi başarıya götürecektir.

Kullanıcı deneyimini bana daha fazla açıkla dediğinizi duyar gibiyim!

Kullanıcı deneyimi sitenize gelen ziyaretçilerin süreçlerine yön vererek hem siteyi hem de ziyaretçilerin amaçlarını en kısa şekilde ulaştırmayı hedefler bu şekilde sitenizde etkileşim artacaktır ve yaptığınız satış ürünleriniz müşterilere iyi bir şekilde yönlendirilecektir.

Kullanıcı deneyimi tasarımına profil veya karakter özelliklerini tespit ederek başlayabiliriz. Bunu yaparken ürünü kullanacak hayali bir kişi düşünerek bu kişilerin yaş ve gelir düzeyleri, ilgi alanları gibi kişisel ayrıntıları belirlenmelidir. Karakteri belirlerken kullanıcı görüşleri, saha çalışmaları hatta günlük gözlemlemeleri gibi nitel araştırmalar kullanıcının düşünce süreçlerini anlamanın en etkili yoludur. Anket çalışmaları ile sayısal bulgular ile dana somut sonuçlar elde edilebilir.

Kullanıcı deneyimi tasarımını oluştururken aşağıdaki şablonu kullanarak Empati Haritası çıkarılır.

  1. Haritanızı oluşturmaya kullanıcı grubu oluşturarak veya ekibinizdeki her katılımcıya bir karakter tanımlayarak başlayabilirsiniz.
  2. Her katılımcıya renkli post-itler ayırarak “Bu siteyi neden kullanıyorsun?” veya “Kullanacağın uygulamayı nasıl seçiyorsun?” gibi açık uçlu sorular sorun.
  3. Verilen cevapları, notları ve düşüncelerinizi haritanın uygun bölümlerine yapıştırın.
  4. Tüm görüşleri topladıktan sonra hepsini gözden geçirerek sadece en iyi ve faydalı olanlar kalsın.
  5. Fikirlerin üzerinde sakince düşünmek için bir iki gün ara verin ve unutmamak için dinlendiğiniz alanın duvarına asın.
  6. Haritanın aldında bulunan “…… nedeniyle ……. öğesinin …….. ihtiyaçları var.” yazan kısma bakarak görüşünüzü hedef kullanıcılarınız için boşlukları doldurun. Bu sayede tasarımı neden yaptığınız hakkında yaratıcı düşünceyi harekete geçirebilirsiniz.

 

Kullanıcı Deneyimi Hedefleri

Hedeflediğiniz dönüşümler için site incelendikten sonra strateji hazırlanır.

  1. Satış Oranı
  2. Form Doldurma oranı
  3. E-ticaret satış arttırma oranı
  4. Çıkış Oranlarının Düşürülmesi
  5. Sayfa Görüntülenme Sayılarının arttırılması

 

Related Post

This website uses cookies.